Американски и корейски учени откриха, че хепаринът, който е в

...
 Американски и корейски учени откриха, че хепаринът, който е в
Коментари Харесай

Екстракт от водорасли по-ефикасен от Ремдесивир

 

Американски и корейски учени откриха, че хепаринът, който е в състава на морските водорасли, блокира новия ковид по-добре от Ремдесивир, главното лекарство за COVID-19, употребявано в Съединени американски щати. Резултатите от проучването са оповестени в списанието „ Cell Discovery ", представен от БГНЕС.

За да влезе в човешка клетка, вирусът SARS-CoV-2 би трябвало да закачи шиповете на протеина си върху повърхността на ACE2 рецептора. Но към вируса може да се насочи молекула-примамка със същата форма и тя ще се свърже с него и по-късно, попадайки в капан, без опция за репликация, в последна сметка ще го унищожи.

Американски учени от Центъра за биотехнологии и интердисциплинарни проучвания в Политехническия институт „ Ренселър " към този момент са тествали сходен способ за обезвреждане на денга, зика и грип А. Сега, дружно с сътрудниците им от корейския Изследователски институт за биологични науки и биотехнологии, те вземат решение да тестват този метод против новия ковид.

  " Ние се учим да блокираме вирусната зараза. Нуждаем се от тези познания, в случай че желаеме бързо да се изправяме против пандемиите ", съобщи в прессъобщение ръководителят на научните проучвания Джонатан Дордик, професор по химическо и биологично инженерство.

Изследователите разкрили обещаваща съгласуемост с хепарина, прочут антикоагулант. Учените са тествали антивирусната интензивност на органични субстанции, извлечени от морски водорасли - три разновидността на хепарин и два типа фукоидан.

Всичките пет съединения са дълги вериги от молекули на захарта, известни като сулфатирани хетерополизахариди. При клетъчните проучвания екстрактът от морски водорасли доста надминал Ремедесивир по антивирусен резултат.

Основната роля в инхибирането на инфекцията играе хепаринът, необятно употребен разредител на кръвта. Тестът не посочил клетъчна токсичност на нито едно от съединенията, даже при най-високите концентрации.

„ Интересуваме се от нов метод за битка с инфекцията ", изяснява различен създател на проучването, Робърт Линхард, професор по химия и химическа биология в „ Ренселър ".

„ Понастоящем се счита, че инфекцията от COVID-19 стартира в носа и всяко от тези субстанции би могло да образува основата на антивирусен спрей за нос. Това би било метод за лекуване на инфекцията в ранен стадий или даже за попречване. "

Друга форма на екстракта от водорасли, изполван също и за лекуване на евентуална стомашно-чревна зараза, съгласно учените, могат да бъдат таблетки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР